09-04-2014, 19:54
Znacie może jakieś szkoły lub ośrodki gdzie można się uczyć lub poprawiać ale głównie, wymowę niemieckiego. W ogóle, czy z czymś takim się spotkaliście?
Szlifowanie niemieckiego. |
09-04-2014, 19:54
Znacie może jakieś szkoły lub ośrodki gdzie można się uczyć lub poprawiać ale głównie, wymowę niemieckiego. W ogóle, czy z czymś takim się spotkaliście?
09-04-2014, 20:00
Ja się spotkałam, ale w Niemczech, ze stwierdzeniem, że wnioskujący nie potrzebuje kursu ,bo zna język wystarczająco dobrze. Osoba chciała właśnie doszlifować wymowę i gramatykę. Nie dostała się na kurs.
09-04-2014, 20:09
Ja chodzilem w poprzednim roku , poszedlem z AMS-u , tylko ze ja poszedlem od zera ( 1 stufa ) , ale wymowe tez mialem oprocz gramatyki..
09-04-2014, 20:29
Ale tobie chodzi o dykcje?? czy poprostu wymowe slow?? Bo ja przykladowo mam problemy z dykcja i nie jest to zwiazane z jezykiem niemieckim lecz takze jakimkolwiek innym
![]()
09-04-2014, 20:30
(09-04-2014, 19:54)Dromader napisał(a): Znacie może jakieś szkoły lub ośrodki gdzie można się uczyć lub poprawiać ale głównie, wymowę niemieckiego. W ogóle, czy z czymś takim się spotkaliście? Konwersacyjny kurs na WIFI. Chodziłem do WIFI, ale nie na ten, więc trudno mi polecić lub odradzić, ale wiem, że istnieje, a skoro konwersacyjny to pewnie kładą nacisk na wymowę.
Pomogła Ci moja odpowiedź? Poproszę o punkt reputacji, jeśli uważasz ją za trafną i wartościową.
Chodzi o to, że z moim niemieckim doszedłem do momentu w którym więcej rozumiem niż potrafię sam powiedzieć. W pracy m.innymi przebywam z obcokrajowcami gdzie ich poziom jest na "kali musieć". Nawet Austriacy mówią do nich w ten sposób, żeby cokolwiek zrozumieli. Próbuję trochę z tym walczyć bo czasami oni zwracają się do mnie też w ten sposób.
Ja na kursie byłem i powiem szczerze, że sam już wtedy czułem, że lepiej mi idzie nauka gramatyki, słówek niż wymowy. Stąd mój pomysł na to, że możnaby spróbować się pouczyć samej wymowy. @staho, dzięki, sprawdzę to Wifi.
Myślę że zainteresuje Cię Metoda Callana.
Jest to metoda nauki gdzie głównie się mówi i powtarza zdania za lektorem. Albo znaleźć "tandem partnera" który chcę się uczyć polskiego i jest Austriakiem bądź Niemcem.
09-04-2014, 21:34
Byłam w AMS w ubiegłym tygodniu. Dostałam listę kursów w okolicy, ale nie wiedziałam, co oznacza kusr wifi. Dzięki za info. Sporo ich mam na liście. A lista to 4 strony A4
09-04-2014, 21:41
Ja tez polecam WIFI, 4 kursy zrobilam na Uniwerku i jednak sie okazalo, ze mam braki a dyplomek z Uni opiewal na ocene "sehr gut", a jednak ledwo sie dostalam do WIFI na nastepny poziom. Male grupy, lektorzy dokladni, skoncentrowani -same plusy ma WIFI.
megi to teraz z AMS-u w Wifi Wko kursy daja?! a z ktorego bezirku jestes? ja bym sie nie zastanawiala jesli masz mozliwosc tam pojsc... jaki poziom? (09-04-2014, 21:02)Dromader napisał(a): Chodzi o to, że z moim niemieckim doszedłem do momentu w którym więcej rozumiem niż potrafię sam powiedzieć. W pracy m.innymi przebywam z obcokrajowcami gdzie ich poziom jest na "kali musieć". Nawet Austriacy mówią do nich w ten sposób, żeby cokolwiek zrozumieli. Próbuję trochę z tym walczyć bo czasami oni zwracają się do mnie też w ten sposób. Jesli nie masz czasu na nauke to moze warto poszukac w pracy kogos z kim ci sie fajnie gada oczywiscie austriaka i przy nim duzo sie nauczysz, a najlepiej bedzie jeszcze jak bedzie cie poprawial, ja takiego kolege w pracy mam i jak cos zle powiedzialem to on mnie poprawial zawsze ![]() (09-04-2014, 21:41)erym napisał(a): megi to teraz z AMS-u w Wifi Wko kursy daja?! a z ktorego bezirku jestes? ja bym sie nie zastanawiala jesli masz mozliwosc tam pojsc... jaki poziom? Tak AMS przydziela kursy WiFi tylko ze czasem to trzeba sie im przpomniec kilka razy aby wiedzieli o co chodzi ![]() Megi jest z konca Austrii dalej juz sie jechac nie da ![]() |